Frederiksbergmuseerne: Cisternerne og Bakkehuset
Udendørs sanseoplevelse til at tiltrække gæster og forlænge museumsoplevelsen
Cisternerne er et underjordisk udstillingssted for samtidskunst, der vækker alle sanser. Bakkehuset er et museum med fokus på romantikken og guldaldertiden, og som derudover tilbyder servering fra dets kulinariske orangeri. Begge er en del af Frederiksbergmuseerne.
I Kickstart Kulturturismen 2021 gik disse to udstillingssteder sammen om at udvikle et nytænkende koncept, som skulle tiltrække flere besøgende ved at tilbyde en meroplevelse.
Sammen har udviklet et oplevelsesformat, der forbinder de to kultursteder: En oplevelse, der kombinerer en tur i Cisternernes udstilling med en gastronomisk vandring i de omkringliggende parker, med lydfortællinger og smagsoplevelser. Oplevelsen guides gennem en skræddersyet app og ender i Bakkehusets have – lige ved siden af orangeriet.
Langt over hovedparten af deltagerne endte med at forlænge oplevelsen ved efterfølgende at spise frokost i Bakkehusets Orangeri. Det betød at vi undervejs fast havde et bord forhåndsbooket til gæster fra lydvandringen. Dermed sikrede vi at afslutningen på oplevelsen også blev vellykket.
Sille Brethvad, Kommunikationsmedarbejder, Frederiksbergmuseerne
Cisterne og Bakkehuset fortsatte som skaleret Kultur-Test-Lab i Kickstart Kulturturismen 2022, hvor de har arbejdet på at inkorporere deres nye værditilbud som en fast del af deres forretning.
Udfordringen
En tidligere undersøgelse, der blev foretaget blandt Cisternernes besøgende, viste at gæsterne ønskede en meroplevelse i forbindelse med deres besøg. Derudover ønskede Frederiksbergmuseerne mere fokus på Bakkehuset og dets orangeri.
Da kulturinstitutionerne måtte lukke ned pga. COVID-19, så Cisternerne og Bakkehuset en mulighed for at integrere de omkringliggende parker i oplevelsen og dermed skabe en kobling mellem Cisternerne og Bakkehusets fysiske placeringer.
Som noget af det første, måtte Cisternerne og Bakkehuset afklare, hvem deres specifikke målgruppe skulle være. Her så de et potentiale i at tiltrække danske og internationale kulturturister, blandt andet de såkaldte Travelling Foodies, der er særligt interesseret i gastronomiske oplevelser.
I udviklingsprocessen har Cisternerne og Bakkehuset benyttes sig af løbende brugertests for at undersøge, hvordan narrativet og brugerrejsen blev taget imod af gæsterne. De løbende tests har givet Cisternerne og Bakkehuset vigtige indsigter i gæsternes behov, og har ladet dem justere deres nye værditilbud undervejs. Dette har resulteret i et salgbart produkt i høj kvalitet.
Selve gastrovandringen faciliteres af en app, og Cisternerne og Bakkehuset har derfor opstartet et samarbejde med firmaet Lobi, som har hjulpet kulturstederne med at udvikle app'en. I app'en kan gæsten lytte til fortællingen under vandringen og også se et kort over parken, hvor oplevelsen foregår.
Resultater
Frederiksbergmuseerne lancerede den gastronomiske lydvandring den 2. juni 2022. I perioden fra den 2. juni til 30 september blev der i alt solgt 87 billetter til den gastronomiske lydvandring.
Et af succeskriterierne var at skabe en bedre kobling og integration mellem Cisternerne, Bakkehuset og deres orangeri. Ifølge Orangeriets personale var det, de sidste måneder, 90 % af gastro-gæsterne, der afsluttede turen med et besøg i frokostrestauranten.
Et andet succeskriterie var at gæsterne var villige til at anbefale oplevelsen videre, og at de selv ville genbesøge Frederiksbergmuseerne. Samtlige gæster har udtrykt at de ønskede at anbefale oplevelsen, og flere nævnte at de ville tage turen igen til næste sæson.
Frederiksbergmuseerne vil fremadrettet udbyde gastrovandringen i sommersæsonen.
Ved spørgsmål til projektet, eller andre aktiviteter vedrørende kulturturisme, send en mail til kultur@woco.dk.