MeetDenmark logo
DGI Huset Aarhus

ESG- og bæredygtighedsindsatsen har fået et markant strategisk løft i DGI Huset Aarhus

Foto: DGI Huset Aarhus

DGI Huset Aarhus har opnået strategisk perspektiv på bæredygtighed, udviklet en ESG-rapport og løftet indsatsen med partnere i værdikæden gennem et projektforløb hos MeetDenmark.

DGI Huset Aarhus er det største motions-, kursus- og konferencehus i Aarhus. Oprettet i 2003 og placeret i smukke rammer i det centrale Aarhus i ældre, fredede bygninger, der fra 1896 og frem var en del af Statsbanernes Centralværksted.

Trods den lange historik er hverken visionen eller arbejdsgangen blevet gammel og støvet.

DGI Husets ønsker at agere fyrtårn for idræt og bevægelse i det centrale Aarhus, og til at understøtte visionen udgør møder og konferencer en væsentlig finansieringskilde – og i den forbindelse har man gennem flere år arbejdet med bæredygtighed. I 2018 blev DGI Huset Aarhus Green Key-certificeret, husets café har fået det økologiske sølvmærke, og senest har man udarbejdet et klimaregnskab med fokus på at reducere energiforbruget, der er relativt højt som følge af adressen i de fredede bygninger.

Men drømmene rakte udover det, fortæller bæredygtighedsansvarlig Maiken B. Madsen:

Vi ønskede at gøre mere - blandt andet udvikle en bæredygtighedsstrategi og få retning på vores indsats, så den understøtter DGI Husets strategi.

En helt ny udviklingsplan og ESG-rapport
På den baggrund anmodede DGI Huset Aarhus om at deltage i MeetDenmarks projekt ”Bæredygtighed i værdikæden”, og gennem forløbet fik bæredygtighedsindsatsen et bredt, strategisk løft. Blandt andet fik huset udarbejdet en samlet 2030-udviklingsplan på klimaområdet samt en ESG-rapport, i første omgang med fokus på Environment – miljøet.

"Vi kom godt i gang med blandt andet en dobbelt væsentlighedsanalyse for prioritering af vores væsentlige bæredygtighedsforhold samt udviklet et forslag til indhold i en ESG-rapport. Gennem forløbet fik vi gjort ESG meget håndgribelig og konkret for DGI-Huset,” fortæller Maiken B. Madsen.

Og selvom der endnu ikke er et lovkrav på området, forventer DGI Huset Aarhus at opleve et stigende krav fra kunder til ESG inden for særligt kongresser, konferencer og møder.

”Derfor var det også perfekt timet og relevant for os at deltage i MeetDenmarks forløb ”Bæredygtighed i værdikæden”, tilføjer Troels Knudsen, direktør for DGI Huset Aarhus, og fortsætter:

”ESG-rapporten blev modtaget meget positivt i bestyrelsen, da den understøtter og udmønter vores strategiske tiltag på klimaområdet i vores 2030-udviklingsplan. Samtidig blev det besluttet, at vi vil udvide ESG-rapporten med S og G i 2025, så vi kan publicere en samlet ESG-rapport.”

DGI-huset Aarhus

Foto:DGI-huset Aarhus

Nye samarbejder i værdikæden
Værdikædesamarbejder indgår i DGI Husets nye 2030-udviklingsplan. Som en del af forløbet prioriterede man blandt andet at udvide sit samarbejde med to leverandører og indgå samarbejde med en ny leverandør som led i den planlagte bæredygtighedsindsats i 2024.

Samarbejdet med nuværende leverandører blev prioriteret ud fra en vurdering af, hvor der var potentialer for forbedringer, men også risici i forhold til manglende compliance. Det medførte udvidet leverandørsamarbejde inden for særligt rengøring og affald.

På rengøringsområdet arbejdes der på at øge mængden af svanemærkede rengøringsmidler til 95 procent gennem fortsat fokus på substitution af problematisk kemi. Samtidig er der arbejdet med garantier for ordnede medarbejderforhold, herunder korrekt aflønning af medarbejderne.

Vi har bedt vores rengøringsleverandør og flere andre leverandører om at skrive under på, at de sikrer ordnede forhold for deres medarbejdere. Det er i første omgang tillidsbaseret, men kan udvides til at omfatte egentligt dokumentation for den enkelte medarbejders forhold,” fortæller Troels Knudsen.

På renovationsområdet har udfordringen været de meget skiftende mængder af affald samt gæsternes forskellige sortering af affaldet. DGI Husets affaldsløsning blev i forløbet optimeret gennem indførelse af 10 affaldsfraktioner og fleksibilitet i forhold til antal containere. Desuden blev der indkøbt affaldssystemer til sortering i egen administration og i de offentligt tilgængelige områder.

Samtidig blev der indgået et nyt samarbejde med Tomra, der erstatter engangskrus med en ordning med genbrugskopper med pant. Tiltaget indgår i Aarhus Kommunes ordning Reuseable, som er et nyt cirkulært system, hvor takeaway-emballage pålægges pant og indsamles, vaskes og genbruges. I DGI Huset afregnes for genbrugskopper, mens al øvrigt engangsservice er erstattet af traditionel service.

”Vi har gennemført et pilotprojekt med gode resultater, hvorfor vi har implementeret ordningen fuldt ud i 2024,” fortæller Maiken B. Madsen.

Nyt strategisk fokus og flere ressourcer
Fra projektstarten stod det klart, at bæredygtighedsindsatsen skulle have et strategisk løft gennem øget ledelsesinvolvering og flere ressourcer til indsatsen. Derfor valgte også både Troels Knudsen og Maiken B. Madsen at deltage i projektforløbet. De fik på den måde et godt samspil samt viden og inspiration til at arbejde strategisk med DGI Husets bæredygtighed blandt andet ved at involvere repræsentanter for værdikæden i fælles bæredygtighedstiltag.

Troels Knudsen, direktør for DGI Huset Aarhus, udtaler:

Forløbet har været meget brugbart med flere øjenåbnere. Vi er meget tilfredse og har fået overraskende meget ud af at deltage.”

Tre værdifulde råd til andre virksomheder:

  • Bæredygtighed er i høj grad en strategisk indsats – og skal understøtte jeres strategi.
  • Ledelsen skal involveres i og bakke op om projektet og sikre tilstrækkelige projektressourcer.
  • Kom i gang med ESG gennem en dobbelt væsentlighedsanalyse og en plan for jeres ESG-udvikling
Projektet er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Foto:Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse